Istoricul Societatii Romane de Genetica Medicala

Societatea Romana de Genetica Medicala (SRGM) a fost constituita la initiativa unui grup format la Iasi in data de 1 aprilie 1994, contituit din Prof. Dr. Mircea Covic (Iasi), Prof. Dr. Gheorghe Benga (Cluj-Napoca) si Prof. Dr. Olimpia Tudose (Timisoara).

Constituirea propriu zisa a SRGM a avut loc la Cluj-Napoca, in cadrul primului "Simpozion National de Boli Genetice, Endocrine si de Metabolism la Copil", 27-28 octombrie 1994, cand la primul punct de pe ordinea de zi, a fost prezentat un raport intitulat "Stadiul actual si perspectivele dezvoltarii geneticii medicale in Romania", elaborat de un grup alcatuit din Acad. Constantin Maximilian (Bucuresti), Prof. Dr. Gheorghe Benga (Cluj-Napoca), Prof. Dr. Olimpia Tudose (Timisoara), Prof. Dr. Mircea Covic (Iasi), Conf. Dr. Ortansa Stoica (Iasi) si Dr. Emil Tomescu (Bucuresti). In final s-a propus infiintarea SRGM, iar cei 153 participanti au aprobat acest document ca program de actiune al SRGM. La punctul 2 de pe ordinea de zi a fost prezentat si discutat articol de articol, proiectul de statut al SRGM. Articolele au fost supuse votului in mod individual, iar in final cei prezenti au votat Statutul SRGM in ansamblu si a fost declarata, ca fondata SRGM. La punctul 3 a fost ales Consiliul SRGM, in urmatoarea componenta: 

Presedinte de onoare: Acad. Constantin Maximilian (Bucuresti)
Presedinte executiv
: Prof. Dr. Mircea Covic (Iasi)
Vicepresedinti

Prof. Dr. Gheorghe Benga (Cluj-Napoca)
Prof. Dr. Ioan Popa (Timisoara)
Dr. Emil Tomescu (Bucuresti)
Secretar
: Conf. Dr. Ortansa Stoica (Iasi)
Trezorier
: Dr. Cristina Rusu (Iasi)

Cu aceiasi ocazie, s-au format primele filiale ale SRGM si au fost alesi presedintii:
filiala Bucuresti
: Dr. Dragos Stefanescu
filiala Cluj
: Prof. Dr. Paula Grigorescu-Sido
filiala Iasi
: Conf. Dr. Ortansa Stoica
filiala Timis
: Prof. Dr. Olimpia Tudose

La 24 februarie 1995, Tribunalul Iasi, a acordat personalitate juridica SRGM, prin sentinta civila 41/PJ/1995, iar la 23 martie 1995, societatea este trecuta in Registrul Tribunalului Iasi, la pozitia 29.

In luna octombrie 1995, s-a desfasurat prima "Conferinta Nationala de Genetica Medicala", organizata de filiala Iasi, avand-ul ca presedinte al comitetului de organizare pe Prof. Dr. Mircea Covic. Intre 7-10 octombrie 1999, a avut loc cea de-a doua "Conferinta Nationala de Genetica Medicala", organizata de filiala Constanta, coordonata de Prof. Dr. Iuliana Dimofte. In cadrul ambelor manifestari, Adunarea Generala a reconfirmat consiliul SRGM.

Primul "Congres National de Genetica Medicala", Oradea, 19-22 septembrie 2002, a fost organizat de un comitet din cadrul filialei Bihor, coordonat de Prof. Dr. Marius Bembea. Cu aceasta ocazie Adunarea Generala, a ales noul consiliu, in urmatoarea componenta: 

Presedinte executiv: Prof. Dr. Mircea Covic (Iasi)
Vicepresedinti

Prof. Dr. Gheorghe Benga (Cluj-Napoca)
Prof. Dr. Dragos Stefanescu (Bucuresti)
Prof. Dr. Marius Bembea (Oradea)
Secretar
: Conf. Dr. Ortansa Stoica (Iasi)
Trezorier
: Dr. Cristina Rusu (Iasi)

Cel de-al doilea "Congres National de Genetica Medicala", Cluj-Napoca, 20-23 septembrie 2006, a fost organizat de un comitet sub conducerea Prof. Dr. Ioan Victor Pop, din cadrul filialei Cluj. Adunarea Generala, a ales noul consiliu, in urmatoarea componenta:

Presedinte de onoare: Prof. Dr. Mircea Covic (Iasi)
Presedinte executiv:
Prof. Dr. Ioan Victor Pop (Cluj-Napoca)
Vicepresedinti
:
Prof. Dr. Marius Bembea (Oradea)
Prof. Dr. Francisc Mixich (Craiova)
Dr. Cristina Rusu (Iasi)
Secretar
: Dr. Mariela Militaru (Cluj-Napoca)
Trezorier
:Dr. Victoria Cret (Cluj-Napoca)

Adunarea Generala a mandatat consiliul nou ales, sa faca propuneri de modificare a Statutului SRGM, in sensul unei cat mai bune compatibilizari cu Statutul "European Society of Human Genetics". De asemenea, Adunarea Generala l-a mandatat pe Presedintele executiv, sa faca o sinteza a propunerilor, prin includerea lor in noul proiect de statut. Proiectul statutului nou a fost validat de catre cele 7 filiale ale SRGM, in cursul lunii ianuarie 2007, urmand a fi inaintat Tribunalului Cluj pentru a fi legalizat.

Unul dintre obiectivele principale ale SRGM a fost constituirea unei Comisii consultative de genetica medicala a Ministerului Sanatatii Publice (MSP) si obtinerea statutului de specialitate medicala, pentru genetica umana. Astfel, prin demersurile SRGM s-a reusit constituirea Comisiei consultative de genetica medicala, care a fost prezidata, succesiv, de catre Prof. Dr. Mircea Covic, Prof. Dr. Dragos Stefanescu si Prof. Dr. Marius Bembea. De asemenea, s-a reusit introducerea competentei de "Patologie genetica" in anul 1996, fara insa a fi finalizata in Programe de pregatire postuniversitara de catre MSP. Totusi in anul 1997 genetica medicala a fost inclusa, formal, in Nomenclatorul de specialitati medicale din Romania, dar acordarea de locuri pentru formare prin rezidentiat, in perioada 1997-2005, a fost inconsistenta si meteorica. In anul 2006 MSP a desfiintat atat comisia consultativa, cat si specialitatea de genetica medicala, prin Ordinul 1.044 / 25.08.2006.

Netemeinicia acestui act normativ, precum si eroarea facuta de MSP, sunt evidente, fie si din examinarea sumara a urmatoarelor trei tendinte majore ale prezentului:

  • 22 dintre cele 27 de tari ale UE au introdus, mentinut si dezvoltat genetica medicala, deoarece este specialitatea medicala cea mai noua, cea mai dinamica si cea mai promitatoare;
  • in tarile "civilizate" s-a cristalizat conceptul ca riscurile genetice ale populatiei reprezinta o problema majora de sanatate publica;
  • stiintele din domeniul sanatatii au intrat in epoca medicinii genomice, care va avea o optica fundamental diferita fata de cea actuala.

In ultima Adunare Generala a SRGM, luarile de cuvant au subliniat ca aceasta eroare nu poate fi intamplatoare sau imputata SRGM, deoarece:

  • MSP nu a convocat niciodata Comisia consultativa de genetica medicala, nici din oficiu si nici la cerere;
  • cererilor multiple de audienta si memoriilor repetate, inaintate oficial factorilor de decizie din MSP de catre Prof. M.Covic, Prof. D.Stefanescu si Prof. M.Bembea, nu li s-a dat nici un raspuns.

Cu aceasta ocazie s-a redactat un memoriu al SRGM, semnat de 108 membri, care a fost inaintat oficial MSP si Cabinetului Primului Ministru, dar raspunsul, tardiv, al primei institutii nu a fost axat pe problematica memoriului, ci paralel cu ea, iar al celei de-a doua nu a mai sosit niciodata.

 Al treilea "Congres National de Genetica Medicala", Timișoara, septembrie 2010, organizat de un comitet sub conducerea Prof. Dr. Maria Puiu, din cadrul filialei Timiș. Adunarea Generala, a ales noul consiliu, cu urmatoarea componenta:
Presedinte de onoare: Prof. Dr. Mircea Covic (Iasi)
Presedinte executiv:  Prof. Dr. Maria Puiu (Timișoara)

Vicepresedinti:
Prof. Prof. Dr. Ioan Victor Pop (Cluj-Napoca)
Conf. dr. Vlad Gorduza (Iași)
Conf. dr. Cristina Rusu (Iași)
Dr. Vasilica Plăiașu (București)
Secretar: Dr. Mihai Gafencu (Timișoara)
Trezorier: Dr. Cristina Popa (Timișoara)

 

Cateva din evenimentele organizate de SRGM:

Primul Simpozion National de Boli Genetice, Endocrine si de Metabolism la Copil
27-28 octombrie 1994, Cluj-Napoca


Prima Conferinta Nationala de Genetica Medicala
octombrie 1995, Iasi
 

Al II-lea Simpozion National de Boli Genetice, Endocrine si de Metabolism la Copil
octombrie 1998, Cluj-Napoca

A II-a Conferinta Nationala de Genetica Medicala
7-10 octombrie 1999, Constanta

Primul Congres National de Genetica Medicala
19-22 septembrie 2002, Oradea

Simpozionul "Gaucher Disease. Treatment Perspectives in Romania"
iulie 2003, Cluj-Napoca

Al III-lea Simpozion National de Boli Genetice, Endocrine si de Metabolism la Copil
2004, Cluj-Napoca

Al II-lea Congres National de Genetica Medicala
20-23 septembrie 2006, Cluj-Napoca

A III-a Conferinta Nationala de Genetica Medicala
25-27 mai Cheile Gradistei 2007 - Moeciu de Sus

Al III lea Congres de Geneticã Medicalã cu participare internationalã
22- 25 septembrie 2010, Timsoara

9th Balkan Congress of Medical Genetics
Septembrie 15 – 17, 2011, in Timisoara, Romania.

Conferinta Nationala de Genetica Medicala
05-07  octombrie 2012, Iași

A VII-a CONFERINŢĂ NAŢIONALĂ DE GENETICĂ
26-28 septembrie 2013, Paltinis


Al IV-lea Congres de Genetică Medicală
24-26 septembrie 2014, București


A VIII-a Conferinta Nationala de Genetica Medicala
8-10 octombrie 2015 Arsenal Park, Orastie

Sponsori

Parteneri