In raspuns la mailul primit de la doamna MP
Stimata Doamna
Ma numesc MP. Am nascut de curand si am luat hotararea de a stoca celule stem. Cand mi-au venit rezultatele analizelor, am descoperit ca baietelul are Rh negativ, dar atat eu cat si sotul avem Rh pozitiv. Ati putea sa imi spuneti daca este posibila aceasta "combinatie" sau este vreo greseala? Totodata, v-as ruga sa imi spuneti daca celulele stem recoltate din cordonul ombilical de la un bebelus cu Rh negativ pot fi folosite la nevoie si de persoane cu Rh pozitiv (sa speram oricum ca nu va fi nevoie de ele). Va multumesc!
Cu respect,
MP
--------------------------------------
Doamna Profesor Puiu raspunde:
Stimata Doamna MP,
Cel mai probabil nu este vorba de o gresala (ar fi si culmea, la cati bani ati platit!) ci aceasta "combinatie" chiar este posibila.
Persoanele Rh+ au pe fiecare din cromozomii 1 (o pereche) doua gene: sau amandoua D (DD) sau una D si una r (Dr). Persoanele Rh- au genele rr.
Daca si D-voastra si sotul aveti varianta Dr, 25% din copiii D-voastra vor fi rr, adica Rh-
Celulele stem recoltate din cordonul ombilical de la un bebelus cu Rh negativ pot fi folosite la nevoie si de persoane cu Rh pozitiv. Invers ar putea fi probleme.
Sper ca explicatiile mele sa fi fost clare.
Va doresc toate cele bune si un copil sanatos, frumos si destept!
Prof. Dr. Maria Puiu, Genetica medicala
Presedinte SRGM,
Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara